SeLaMaT MeNjEnGuK Ke TeRaTaK MaYa Ku

Sabtu, 25 Oktober 2008

malam berinai

Salam minggu, ari nie aku balik gemencheh dgn umi & abah, balikpun sbb nak g kenduri majlis kesyukuran makcik nor khamis. sbb derang nak g haji. alhamdulillah..:). sampai gemencheh jam 1130am, terus dropkan abah kat umah makcik hawa, abah nak bayar duit khairiat, aku lak dgn umi sempatlaa mengambil kesempatan ronda-ronda satu taman gemencheh tue.

sekali terserempak dgn kak lin, mak kepada kak wati, kawan baik aku mase aku dok lg kat gemencheh tue, aku terus beramah mesra, kak lin tetap mcm dulu, kelakar dan masih lg ade title "makcik blurr" gitu hehehe..eee dose aku dok kate kat orang. kat umah kak lin, aku dgn umi di jamu dgn kuih raye, best jugaklaa walaupun jenis kuih "tunjuk", korang mesti tau istilah tuekan.

tgh2 menjamu selera tue, aku ternampaklaaa pokok inai kak lin, Ya Allah, lebat giler!! aku nie mmg dh lame dh tak pakai inai, mmg jd faberet akulaa nak menggunakan inai di jari aku. entahlaaa, dh jadi kebiasaan aku agaknye, lgpun arwah mak akupun suke sgtlaaa pakai inai. aku dgn umi minta izin nak rumpak inai die, sekali kak lin sedekah kat kitorang satu plastik besar daaa...!!!. aku rs seronok sgt..salah satunye aku dapat hirup semula udara Pekan Gemencheh, yg dah lame aku tinggalkan, aku rasa dh hampir 6 - 7 tahun, kali terakhir ak g gemencheh mase nak amik mak kat umah Kak eton. humm..umi plak sempat amik bung ros, cantik bunga tue, aku rase kejap je tue kembang, nak-nak dgn panas cuaca skang nie...konon nak letak kat umah putrajaya takpelaaa...ikut suka umi laaa, janji bahagia!!

pastu aku jln2 lagik, sempat aku singgah kejap kat umah lame aku, Lot 6800. terlalu terlalu terlalu byk kenangan pahit, manis kat umah tue, sebak aku tgk umah tue, pokok pisang depan umah yg mak tanampun dh takde, pokok bunga yg mak tanam dulupun dh takde jugak. sedihnyeeee...lebih2 bila org yg menyewa kat umah tue sebuk suruh abah jual. aku harap sgt abah tak jual, skang ataupun bile2 jugak. biarlaaa rumah Lot 6800 tue jd kenangan & jadi warisan kat kuarge aku nie. situlaa aku membesar, kena bantai dgn mak, kena kejar dgn mak, sume kat umah tue...

aku bertolak dari umah kak eton ptg td jam 315pm, penat campur ngantok sgtpun ade jugak, nak suruh umi drive?? hummm ntah kemane2 si umi bwk plak nanti huhuhu. takpelaaa. aku je laaa yg drive, smpai Bukit Mahkota jam 6pm, dropkan abah, aku kuar balik nak g amik mama plak kat putrajaya, inilah dunia aku hehehehe. takpelaaa penat skitpun janji aku cube utk bahagia org2 yang aku sayangi.

malam tue, aku masak gulai ikan, wawawa, abah kate best sehhh. mcm tak caye jek, tp mg aku pandai memasak. kalu x caye try tanye mama Ada, hehehe sian kat mama Ada, patutnye ari nie aku dating dgn mama Ada, abg comel & baby cute, tp dh balikpun lambat. nak buat mcm mane, Maaf mama, sian kat kamu, tak dapat lagik jupe kamu huhuhu...patah balik citer tadik, pas sebuk2 makan td, aku dgn umi bernafsu sungguh nak menumbuk inai, dua-dua dh kemaruk nak pakai inai. so jdlaaa malam nie malam berinai kitorang, yang kelakarnye mule2 rajinlaa masing gilir2 menumbuk inai, last2 dh malas punye hal kitorang carik blender, maka cepatlaaa inai tue hancur & boleh di pakai di jari, cume...hasilnye kurang merahlaaa huhuhu..

oklaaa jam pun dh 1145pm, time aku nak tido, esk ade trial mekap kat damansara..jenuh plak aku nak mencarik umah Leela tue nanti. mmg kena dtg awal laaa plak huhu. k lah bicare tamat di sini...Assalammualaikum...!!!

1 ulasan:

Ada Ayrissa berkata...

hehehhe..aKU PONG suker pakar inai tau cik adie...
aku suka bau inai..wangiiii...

Catat Ulasan