SeLaMaT MeNjEnGuK Ke TeRaTaK MaYa Ku

Khamis, 20 November 2008

angan-angan yang dibolehkan....!!!!

dah agak lame jugak aku tak update blog aku nie, kdg2 mcm malas jek nak update, tp ape plak gunenye ade blog kalu tak update..kan?? kan?? kan?? lgpun susah payah kwn kpd kwn aku yg buatkan blog nie utk aku. yelaaa..mcm tak hargai penat lelah org jek..hehehe..

hummm kali nie aku nak citer pasal internal forces atau tenaga-tenaga dalaman. bukan ILMU BATIN atau TENAGA BATIN. jgn plak korang-korang kesalahan pahaman kat situ. aku harap korang-korang sidang yg rajin dan sudi menjenguk blog aku nie akan teruskan pembacaan dari minit ke minit, dari jam ke jam, dari hari ke hari, dari bulan ke bulan, kalau nak berhentipun sila pastikan jangan terlalu lame untuk menyambung kembali....

bab kali nie, aku rase sesuai kalu budak-budak sekolah, pelajar university, kawan-kawan aku yg ade adik beradik yg belajar lagik, tak kesahlaaa apepun, yg penting yg masih berpegang dgn buku-buku. ape yg aku merepekpun aku tak tahu...

aku ingat lagi mase aku kat sekolah dulu, aku ade seorang kawan, namanye Badrul (bukan name sebenar). dia sangat bodoh. bukan saja bodoh, malah badannye besar, jalannye menghentak-hentak, suaranye garau dan tak jelas di telinga aku yg agak-agak cute nie. panjang kata tak ada yang menarik langsung kat manusia yang bernama Badrul nie.

oleh sebb terlalu bodoh, Badrul gagal dalam semua mata pelajaran. bila dia masuk sekolah menengah dia jugak gagal dengan mudahnye dalam peperiksaan PMR. Badrul ambil lagi tapi dia tetap gagal. dan Badrul ambil berkali-kali lagi tapi semuanya bungkus, semuanya gagal.

akhirnye Badrul kecewa dengan pelajaran. dia pun ambil keputusan bekerja. pekerjaan pertama die ialah membuat batu blok. semua orang yakin yang Badrul tak akan kemana. begitupun tanggapan orang, tapi tidak begitu bagi Badrul.

suatu hari, mase aku singgah Gemencheh ari tue aku jumpe dengan Badrul. dia duduk sebelah aku. kami berbual...:-

"kau kat mane skang ady??..

"Putrajaya.."

"kau buat ape?"

akupun ceritalaa kedudukan aku pasa mase lalu dan sekarang nie.

"habis, kau pulak buat ape??" kate aku..

Badrul ketawa. "aku sekarang jadi manager bank". katenye..

terkedu aku bila dengar Badrul kate mcm tue. bergurau ke dia, main=main ke dia? Badrul tak bergurau sbb bapak die ade kat situ jugak dan bapak dia mengiyakan kedudukan Badrul - manager ank. kalau Badrul bergurau atau berbohong tentu bapak dia marah, kan? kan? kan?

Badrul budak yang tak guna sesenpun dulu, skang jadi manager bank kat Pahang. percaye ke tak?? korang kena percaya sbb ini kisah benar. macam mana Badrul boleh muncul sebegitu cemerlang, sebegitu hebat? tidak lain internal forcesnya atau tenaga-tenaga dalamannya yang tercetus keluar.

kisah Badrul belum berakhir disini. pastinye aku akan bercerita lagi hal-hal yg positif tentang diri, tentang motivasi diri walaupun aku taklaa sepakar mane...

"mengatakan diri kita lemah sebelum benar-benar terbukti kita lemah adalah kelemahan kita yang paling lemah"

1 ulasan:

Ada Ayrissa berkata...

YAKIN BOLEH!!! Rakan mudaaaaaaaaaa...(hahahh...tingat iklan rakan muda dolu2)

nothing immposibble...

Catat Ulasan